Ajankohtaista » Kouvolan Matkatoimisto


Ei omenaakaan EU:n ulkopuolelta

19.12.2019


Uusi kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Uusi lainsäädäntö astui voimaan 14. joulukuuta 2019.

Kasvinterveystodistus tarvitaan:
- taimille, ruukkukasveille, viherkasveille,
- pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille,
- kylvösiemenille,
- leikkokukille ja -oksille sekä
- tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille.

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman kasvinterveystodistusta.

”Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta”, sanoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

”Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta voidaan tehokkaammin estää kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle”, kertoo ylitarkastaja Sari Haikola Ruokavirastosta.

”Matkailijoiden on hyvä opetella ajattelemaan tuliaisten tuomista ihan uudella tavalla. Osa matkailijoista on jo hyvin tietoisia siitä, ettei liha- ja maitotuotteita saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Nyt rajoitus laajenee myös mm. marjoihin, hedelmiin ja vihanneksiin”, toteaa Sulander-Seppänen.

Tulli valvoo matkustajatuontia – vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktiota
Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia. Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin (liha- ja maitotuotteille on omat niille erikseen varatut säiliöt) ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

https://tulli.fi/ei-omenaakaan

Lähde: Tulli


© 2024 | Kouvolan Matkatoimisto Oy