Matkakertomukset » Kouvolan Matkatoimisto


Välimeren rannalla sijaitseva Valencia on loistava matkakohde, joka tuo rauhoittavaa vastapainoa turisteja vilisevien kaupunkikohteiden rinnalle.

Espanjan pisin hiekkaranta, vanhakaupunki arkkitehtuureineen, vehreät puistot, monipuolinen ruokakulttuuri, vilkas yöelämä sekä lukuisat nähtävyydet ja shoppailumahdollisuudet eivät jätä ketään kylmäksi Valenciassa, jossa Välimerellinen ilmasto lämmittää ympäri vuoden.

 

Sijainti ja liikkuminen Valenciassa

 

Suomesta ei ole suoria lentoja Espanjan itäosassa sijaitsevaan Valenciaan, mutta perille lentää yhden välilaskun kautta useasta Euroopan kaupungista. Valencian lomaan voi myös yhdistää helposti muita Espanjan kohteita, kuten Madridin, Barcelonan tai Alicanten, joihin lentää suoria lentoja Suomesta. Espanjan sisällä matkustaminen kaupungista toiseen sujuu nopeasti junalla tai bussilla. Valencian päärautatieasema sekä linja-autoasema löytyvät kaupungin keskustasta.

 

Valencian lentokenttä on noin 8 kilometrin päässä ydinkeskustasta. Lentokentältä keskustaan pääsee sujuvasti metrolla tai taksilla. Taksilla kulkeminen Espanjassa on edullista Suomen hintatasoon verrattuna. Kaupungissa on kuitenkin kattavat julkisen liikenteen yhteydet - liikkuminen luonnistuu niin bussilla, metrolla, kuin raitiovaunulla. Kaupunkiin kannattaa tutustua ehdottomasti myös kävellen ja pyöräillen. Pyöräilijät ovat huomioitu erityisesti omine pyöräkaistoineen ja liikennevaloineen.

 

Majoittuminen

 

Valencian vanhaakaupunkia ympäröi entinen Turia -joki, joka on nykyään 9 kilometriä pitkä puistoalue ja jakaa näin kaupunkia niin sanotusti kahteen osaan. Toiselle puolelle jää kaupungin keskus ja vanhakaupunki, kun taas toiselle puolen vanhaa jokiuomaa jäävät kampus -alueet ja kaupungin eri lähiöt. Valencia tarjoaa majoituspaikkoja kaikissa hintaluokissa, aina edullisista Airbnb -majoituksista loistohotelleihin.

 

Halvempia majoituspaikkoja löytyy yleisesti enemmän keskustan ulkopuolelta. Turian kaupunginosasta löytyy useita eri majoitusvaihtoehtoja aivan Turia -metropysäkin ja ostoskeskuksen vierestä. Myös esimerkiksi opiskelijoiden suosima kaupunginosa Benimaclet tarjoaa edullisempia vaihtoehtoja yöpymiseen sijaiten kuitenkin nopeiden yhteyksien päästä kaupungin keskustasta.

 

Arkkitehtuuria ja kulttuuria

 

Vanhakaupunki on viehättävä vanhoine rakennuksineen, pienine katuineen ja lukuisine aukioineen. Kaupunki on täynnä nähtävää ja koettavaa. Keskustasta löytyy esimerkiksi Mercat Central -kauppahalli, josta saa päivittäin tuoreita espanjalaisia herkkuja. Kauppahallin vieressä on Unescon maailmanperintökohde Lonja, joka edustaa goottilaista arkkitehtuuria 1400-luvulta. Koko Valencian kaupungin voi nähdä kapuamalla El Miguelete -torniin Plaza de la Reinan aukiolta. Vanhankaupungin kupeessa on uudempi ostoskatu Colón, josta löytyy liikkeitä jokaiselle budjetille.

 

Entinen Turia-joen uoma tarjoaa ulkoilumahdollisuudet nykyään vehreässä 9 km pituisessa puistossa, joka on täynnä kauniita kukkaistutuksia, suihkulähteitä sekä kävely- ja lenkkipolkuja. Puisto on täydellinen paikka liikunnan harrastamiselle, piknikille ja muuten vain yleiselle ihastelulle. Puiston toisesta päästä löytyy eläintarha, Valencia Bioparc.

Kun taas puiston kulkee toiseen päähän, tulee Valencian kuuluisimmalle nähtävyydelle - tiede- ja taidekaupunki Ciudad de las Artes y las Cienciasiin. Tieteiden ja taiteiden keskus koostuu useasta eri rakennuksesta, jotka edustavat modernia arkkitehtuuria. Tunnelma on huikea. Alueelta löytyy paljon tekemistä - tiedemuseo Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, oopperatalo Palau de les Arts Reina Sofía, planetaarion ja IMAX elokuvateatterin yhdistävä Hemisfèric sekä Euroopan suurin akvaario Oceanogràfic.

 

Nähtävää keskustan ulkopuolella

 

Aivan Valencian keskustan edessä on Malvarrosan hiekkaranta, joka on jaettu kolmeen eri alueeseen: Malvarrosaan, Las Arenasiin ja Patagonaan. Nopeiden kulkuyhteyksien päässä oleva ranta on erittäin siisti, lapsiystävällinen sekä paikallisten suosima.

Rannan edustalla on useita rantabaareja, ravintoloita sekä muutama yökerho. Sataman lähettyvillä ravintolat ovat hieman hintavampia, mutta näkemisen arvoisia. Täältä löytyy myös vielä vuonna 2012 Formula 1 -kilpailuissa käytössä ollut Valencian katurata.

 

Valencian keskustasta kulkee bussi alle tunnissa kauniiseen luonnonpuistoon Albuferaan, jossa on mahdollista nähdä muun muassa harvinaisia kahlaajalintuja ja rikasta luontoa. Tässä pienessä kalastajakylässä, jossa riisinviljely on tärkeä elinkeino,  kannattaa maistaa paellaa ja osallistua veneajelulle Albufera -järvelle.

 

Jos aikaa riittää, vierailu Montanejos -vuorille on ehdottomasti kokemisen arvoinen, vuorille on reilun tunnin ajomatka Valencian keskustasta. Huikeita maisemia pääsee katselemaan kävelypolkujen varrelta ja uiminen "kuumassa lähteessä" on mahdollista vuorien välissä virtaavassa lämpimässä joessa.

 

Elämää lähiöissä

 

Eri kaupunginosat Valenciassa ovat jo nähtävyyksiä sinänsä. Benimacletista löytyy lukuisia pieniä liikkeitä, ravintoloita ja muita istuskelupaikkoja, jotka täyttyvät iltaisin. Kyseisessä kaupunginosassa viehättää sen edullinen hintataso ja juuri siksi se on erityisesti opiskelijoiden suosima alue.

Esimerkiksi E Locorotondo ravintolasta saa täyttävän pasta-annoksen ja viinilasillisen alle 5 eurolla. Alueella käytetään myös paljon Valencian omaa kieltä päivittäisessä kanssakäymisessä, eikä turisteja ole alueelle juuri eksynyt. Benimacletissa järjestetään usein pienimuotoisia carnevaaleja ja muita tapahtumia. Benimacletin metroasemalta on myös nopea vaihtoyhteys raitiovaunulla Valencian hiekkarannalle.

 

Ruzafa on suosittu kaupunginosa, jossa vallitsee värikäs arkkitehtuuri ja erilaiset tapahtumat. Ruzafassa kannattaa istua espanjalaisittain tapaksilla, kierrellä värikkäillä kaduilla ja käydä herkuttelemassa kadun kulmista löytyvissä kahviloissa - kokeilun arvoinen paikka on esimerkiksi kahvila Dulche de Leche. Myös alueen ravintolatarjonta on monipuolinen ja keittiöitä löytyy laidasta laitaan.

 

Valencian yliopiston kampuksien poikki menevä pitkä katu Blasco Ibáñez, on opiskelijoiden ja paikallisten suosiossa sillä kadun varrelta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut sekä lukuisia erilaisia ravintoloita ja kahviloita. Kadun toisessa päässä on yksi Valencian kauneimmista puistoista Jardines del Real.

 

Ruokaa suoraan Valenciasta

 

Kuuluisa espanjalainen ruokalaji paella on alunperin kotoisin Valenciasta. Paella de Valencia valmistetaan laakeassa rautapannussa ja sen pääraaka-aineet ovat riisi, kani sekä kana. Yksi Valencian suosituimmista paella ravintoloista on vanhassakaupungissa sijaitseva La Riua, jonka hintataso ei kuitenkaan päätä huimaa.

 

Valenciassa ollessaan kannattaa myös maistaa valencialaista drinkkiä - Agua de Valenciaa. Myös Horchata on perinteinen kylmä juoma, joka on kotoisin Valenciasta. Se valmistetaan riisistä, manteleista, ohrasta, tiikeripähkinöistä sekä seesaminsiemenistä.

 

Jokaiselle jotakin

 

Tästä paellan kotikaupungista löytyy tekemistä jokaiseen makuun ja juuri siksi se on loistava matkakohde - Valenciassa yhdistyvät kaupunki- ja rantaloman parhaat puolet. Urheilun nälkäisille Valenciasta löytyy myös paljon koettavaa. Esimerkiksi Camp de Mestalla:lla, Valencia CF:n kotistadionilla, on mahdollista kokea espanjalaista jalkapallohuumaa. Seuran edustusjoukkue pelaa Espanjan pääsarjassa ja sitä pidetään yhtenä Espanjan suurseuroista.

 

Las Fallas on Valenciassa vuosittain maaliskuun puolivälissä järjestettävä karnevaali, jonka juuret yltävät 1700 -luvulle saakka. Juhlan aikana kaduille tuodaan puusta ja vahamassasta rakennettuja satiirisia patsaita, jotka viestittävät yhteiskunnallisista puutteista. Juhlan viimeisenä päivänä, San Josén päivä 19.3.,  patsaat sytytetään tuleen ja juhla huipentuu mahtavaan ilotulitukseen.

Las Fallas kestää noin viikon, jonka aikana Valenciassa ei juuri hiljaista hetkeä tule. Pävittäin soittavat kulkueet ja niin sanottu ääni-ilotulitus Mascletá pitävät siitä huolen. Mascletá ei ole niinkään visuaalinen elämys, vaan sen tarkoitus on pitää mahdollisimman paljon meteliä.

Juhlan aikaan koko kaupunki herää eloon - ihmiset pukeutuvat teema-asuihin ja kadut ovat täynnä katudiscoja sekä pieniä ruokakojuja, joista voi ostaa muun muassa espanjalaisia herkkuja, churroja. Hienot musiikin säestämät valoshow:t ovat myös kokemisen arvoisia, suurin valoshow löytyy Calle Suecalta.

 

Vaikka Valencia on erittäin monipuolinen matkakohde, se ei kuitenkaan ole turistien täyttämä. Näin ollen Valenciassa pääsee tutustumaan aitoon espanjalaiseen kulttuuriin. Ennen matkalle lähtöä kannattaakin opetella muutamia peruskohteliaisuuksia ja tervehdyksiä espanjaksi, sillä paikalliset puhuvat mielellään omalla kotikielellään. Ymmärretyksi tuleminen on kuitenkin omasta asennoitumisesta kiinni. Hola España!

 


© 2024 | Kouvolan Matkatoimisto Oy