Matkakertomukset » Kouvolan Matkatoimisto


Safarilla Keniassa

Upeiden maisemien ja elämysten Kenia

Heidi Laukas


Safarimatka Afrikkaan on ainutkertainen elämys, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Safari on ehdottomasti elämys, jonka suunnittelemiseen kannattaa käyttää hieman aikaa, koska vaihtoehtoja on kymmeniä ja samaankin kohteeseen voi rakentaa hyvin erihintaisen ja -sisältöisen kokonaisuuden.

 

Tutustumismatka Keniaan marraskuussa 2019

Itse pääsin tutustumaan Keniaan ja siellä Ambosellin ja Länsi-Tsavon alueisiin marraskuun alussa 2019. Matka oli kokonaisuudessaan lyhyt, vain 6 päivää, mutta saimme mukavan yleiskuvan siitä, mitä Kenia tarjoaa matkailumaana ja mitä seikkoja kannattaa matkan suunnittelussa ottaa huomioon.
Jo lyhyen tutustumisen perusteella voin todeta, että safarit todellakin ovat niin upeita, kuin kuvista ja matkakertomuksista voi päätellä. Ihastuin maahan ihan saman tien ja mieleen jäi heti palo päästä pian uudelleen, pidemmälle safarimatkalle.

 

DSC03173DSC02932

Kenia on loistava kohde ensikertalaiselle. Kenia on yksi Afrikan moderneimmista maista, joka ei toki vielä tarkoita sitä että se olisi lähellekään länsimainen, mutta infrastruktuuri on melko kehittynyttä, siisteys- ja hygieniataso on hyvä ja nähtävää on paljon.
Suurimmat kaupungit ovat Nairobi maan keskiosassa ja Mombasa Intian valtameren rannikolla. Mielestäni kaupunkilomalle Keniaan ei kannata lähteä, mutta 1 tai 2 yötä ennen/jälkeen safarin on hyvä varata lentomatkasta toipumiseen ja jotta ohjelmassa olisi joustoa yllättävien viivästysten varalle.
Kaupungit ovat äärimmäisen ruuhkaisia, joten liikkumiseen täytyy varata paljon aikaa ja hotellin sijaintiin kannattaa panostaa. Nairobissa me majoituimme muutaman kilometrin päähän keskustasta, samalle puolelle kaupunkia jolla lentokenttä ja Amboselliin vievä tie sijaitsevat, joten vältimme pahimmat ruuhkat, koska emme joutuneet ajamaan keskustan läpi missään vaiheessa. Paikalliset kertoivat, että Nairobin liikenne saattaa ajoittain jumittua kokonaan jopa tunneiksi. 
Mombasassa puolestaan on käynnissä massiiviset tietyömaat aivan kaupungin keskustassa ja lentokentän suuntaan vievän tien varrella. Me yövyimme paluumatkalla 1 yön Mombasan pohjoisosassa sijaitsevassa rantahotellissa ja se oli hyvä vaihtoehto lyhyelle pysähdykselle. Matka lentokentälle vei vajaan tunnin ja lähistöllä sijaitsi länsimainen ostoskeskus, jossa pääsi tekemään viimehetken tuliaisostokset. Ranta ei itsessään ollut erityisen hyvä, paljon levää ja vuoroveden muutosten vuoksi joutui meressä kävelemään kymmeniä metrejä ennen kun sai edes polvet peittoon. Jos pidempää rantalomaa haluaa viettää, kannattaa hotelli valita kaupungin etelä puolelta ja hotellin uima-allasalueeseen kiinnittää erityistä huomiota. Pidempää rantalomaa haluavan kannattaa yhdistää safarimatkaan esimerkiksi Mauritius, Seyshellit tai Sansibar.

 

DSC03025

Kansallispuistoja ja yksityisiä suojelualueita on Keniassa suuri joukko, esimerkiksi:
- Nairobin kansallispuisto aivan Nairobin kaupugin ulkopuolella
- Masai Maran alue Tansanian ja Kenian rajalla, Nairobin lounaispuolella
- Amboselli Kilimanjaron Kenian puoleisella rajalla
- Itä- ja Länsi-Tsavon kansallispuistot Nairobin ja Mombasan välillä 
- maan keski- ja pohjoisosan tuntemattomammat puistot kuten Samburu ja Shaba

Kenia sopii hyvin ympärivuotiseen matkustamiseen. Sadekausia on kaksi, pitkä sadekausi huhti-kesäkuussa ja lyhyt sadekausi loka-joulukuussa.
Sade tulee yleensä kuuroina iltapäivisin ja iltaisin, joten sadekaudellakaan ei yleensä sada kokoajan. Meidän 6 päivän matkamme aikana marraskuussa ei satanut kertaakaan, mutta edeltävinä viikkoina oli satanut normaaliakin runsaammin, joten vuodet voivat vaihdella kovastikin.
Kuuminta on helmi-maaliskuussa ja viileintä heinä-elokuussa. Päivälämpötilat ympärivuoden ovat lämpimät tai jopa kuumat, mutta yöllä voi olla viileämpää. Marraskuussa matkamme aikana päivälämpötilat olivat noin 30 asteen ja yöllä noin 20 asteen kieppeillä, eli hyvin tarkeni "kesävaatteissa" myös auringon laskettua.

DSC02985DSC03051

Sadekausien aikana ja heti sen jälkeen luonto on vihreimmillään ja kauneimmillaan. Toisaalta se myös tarkoittaa sitä, että savannilla puut ja pusikot ovat lehtien peittämiä ja eläimiä on hankalampi havaita. Eläinten ei myöskään sadekauden aikana tarvitse liikkua niin paljon etsimässä vettä, joten niitä näkee vähemmän. Kuivalla kaudella eläimet tulevat paremmin ihmisten ylläpitämille juomapaikoille ja liikkuvat etsimässä vettä, joten niitä safarillakin näkee enemmän.

Me vietimme 6 päivän matkasta 3 päivää luonnonpuistoissa ja noiden päivien aikana näimme vehreästä luonnosta huolimatta paljon erilaisia eläimiä, mm. norsuja, kirahveja, seeproja, virtahepoja, erilaisia antilooppeja ja kauriita, paviaaneja, leopardin ja paljon lintuja.
Leijoniin emme valitettavasti törmänneet, mutta tassun jälkiä, aivan tuoreitakin, näimme niistäkin useaankin otteeseen.

 

DSC03142DSC03019

Safariosuuden aikana majoituimme 2 erilaisessa "hotellissa". Ensimmäinen safariyömme sijoittui Ambosellin luonnonpuiston tuntumaan, noin 4 tunnin ajomatkan päähän Nairobista.
Elephant Gorge Camp on viidestä "telttamökistä" koostuva yksityinen logde, josta on upeat näkymät niin Ambosellin luonnonpuistoon kuin Kilimanjaro vuorellekin. Auringonnousu ja -lasku, kun Kilimanjaro levittäytyi silmien eteen, olikin yksi matkan ehdottomista kohokohdista.
Kaikissa mökeissä oli sähköt, suihku/kylpyamme sekä wc. Ateriat tarjoiltiin "päätalolla", jonka ympäristöön mökit levittäytyivät siten, että jokaisen mökin terassilla istuessaan tunsi olevansa lähes yksin maailmassa. Mökeistä ei näkynyt toisiinsa ja hiljaisuus kaikkialla oli mykistävä. Vain sirkkojen siritys, lintujen sirkutus ja hetkittäinen hyeenojen öinen huutelu, olivat ainoita ääniä. Televisiota ei huoneissa ollut, eikä sitä tarvittu, maisemat korvasivat liikkuvan kuvan, ja wifiä ei alueella ollut. Täydellistä rauhaa ja rentoutumista.
Seuraavat 2 yötä majoituimme noin 220km päässä, Länsi-Tsavon kansallispuiston kainalossa, Kipalo Hills -telttaleirissä. Jos mahdollista, tämä paikka oli vielä enemmän luonnon helmassa. Majoitus tapahtui 2 hengen teltoissa, Mbulia-kukkulan rinteessä. Teltoissa oli sähkövalot, safarisuihkut sekä wc. Teltan seinät ovat verkkoa (jotka saa kyllä umpeen, jos niin haluaisi tai jos säätila sen vaatisi), joten ihan oikeasti tunsi nukkuvansa lähes taivasalla. Tamariinit kirmasivat yöllä telttojen katoilla ja vain muutaman kymmenen sentin päässä sängystä ja pikkuliskot kipittivät teltan katolla. Telttoja leirissä on 7 kappaletta ja illaksi koko porukka kokoontuu päätalon suuren ruokapöydän ääreen nauttimaan henkilökunnan valmistamasta erinomaisesta illallisesta ja nauttimaan upeista näkymistä aina Kilimanjaro vuorelle asti. Leirissä on myös uima-allas. jonka äärellä voi viettää aikaa, jos haluaa vain rauhoittua. Leirissä on myös wifi yhteys, mutta televisiota ei täälläkään tarvita, koska ympäröivä luonto tuo tarpeeksi viihdykettä. Leirit ovat vartioituja, mutta ei aidattuja. Henkilökunta partioi koko ajan alueella ja pimeän laskeuduttua paikasta toiseen liikkuminen ei ollut sallittua yksin, vaan aina henkilökunnan jäsen oli saattajana.

 

DSC02897DSC03083

Elephant Gorge Camp                                               Kipalo Hills Camp                                                      

Safarilla päivät alkavat auringonnousulla, jota voi ihailla oman teltan tai mökin terassilta aamukahvia juoden. Heti auringon noustua lähdetään safariajelulle. Safariajeluilla liikutaan avojeepeillä, joista hyvät näkymät sekä sivuille että ylöspäin. Kuljettajat toimivat oppaina ja mukana on myös tähystäjä, jonka tarkat silmät huomaavat sellaisetkin piileskelevät eläimet, jota "maallikot" eivät millään näkisi. Kiikarit, kamera, aurinkolasit sekä aurinkovoide ovat tarpeen ajeluilla. Missään vaiheessa safarilla ei tullut turvatonta oloa. Eläimet elivät omissa oloissaan eivätkä osoittaneet autojen suuntaan mitään kiinnostusta, paitsi arimmat vilahtivat karkuun. Lisäksi tietysti kuljettaja on rautainen ammattilainen ja tietää miten toimia yllättävissäkin tilanteissa. Autoista ei ajeluiden aikana poistuta, paitsi jos kuljettaja niin oheisti esimerkiksi kävelyretkeä varten ja silloin hänellä oli ase ja apumies mukana koko ajan.

Aamun ajelun jälkeen palataan takaisin leiriin aamiaiselle. Aamiaisen jälkeen on hyvää aikaa pulahtaa vaikka uimaan tai rentoutua hieman kirjaa lukien tai edellisen ajelun valokuvia tutkaillen. Lounaan jälkeen sitten lähdetään iltapäivän safariajelulle. Auringonlaskun aikaan palataan takaisin leiriin tai ajetaan johonkin leirin lähettyville ihailemaan auringonlaskua ja nauttimaan drinkeistä nuotion äärellä ennen illallista. On aivan huikea tunne istua savannilla retkituoleilla nuotion ympärillä ja katsella kun aurinko laskee taivaanrannan taa. Pimeän, ja savannilla pimeys on aivan täydellistä, laskeuduttua miljoonat tähdet syttyvät loistamaan ja sirkat aloittavat öisen sirityksen.

 DSC03121

Ruokailut safarileireissä kuuluvat yleensä majoituksen hintaan ja hieman leiristä riippuen juomat joko sisältyvät hintaan tai maksetaan erikseen. Kipalo Hillsissä ja Elephant Gorge Campissa ne sisältyivät hintaan. Baari on illalla auki niin pitkään kun asiakkaita riittää, mikä ei yleensä ole kovin myöhään koska aamulla herätään aikaisin ihailemaan auringonnousua ja safariajelulle. Ruoka on hyvää ja vaihtelevaa. Meidän majoituspaikoissamme aamiainen sisälsi jogurttia, hedelmiä ja granolaa, paahtoleipää sekä tilauksesta valmistettava lämmin annos, eli munakas/kananmunia, pekonia ja makkaroita jne. Lounas ja päivällinen sisälsivät keiton, alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan. Jos matkaan sisältyy siirtymiä eri kohteiden välillä, kuten meidän kohdallamme ajomatka Ambosellista Länsi-Tsavoon, lounas voidaan nauttia myös picknick tyyliin matkan varrella.
Meidän matkallamme me nautimme lounaan tunnelmallisesti maastossa, pienen joen varrella, suurten puiden varjossa. Toisen safarileirin henkilökunta oli ajanut meitä sinne vastaan ja pystyttänyt pöydät valkoisin liinoin, keittiön ruuan viimeistelyä varten ja jopa teltta wc:n. Tunnelma oli epätodellinen - paviaanit ja apinat juoksentelivat joen toisella rannalla, krokotiili paistatteli päivää joen rannassa ja kotkat liitelivät taivalla. Aseistetut vartijat päivystivät herkeämättä puiden varjossa, sopivasti näkymättömissä, mutta kuitenkin siten että hetkeäkään ei ollut turvaton olo. Yhtenä iltana myös nautimme illallisen luonnon helmassa. Ensi ihailimme auringon laskua telttatuoleilla drinkkejä siemaillen ja nuotion lämmöstä nauttien ja sen jälkeen nautimme illallista nuotion valossa. Safarileirissämme työskentelevät Maasai-miehet vielä kruunasivat illan perinteisellä tanssi- ja lauluesityksellä. Oma elämyksensä oli puskavessassa käynti aseistetun vartijan seuratessa mukana :)  

DSC02995

Safareilla liikutaan jeepeillä, niiltä osin kun liikutaan luonnonpuistoissa ja safariajeluilla. Jeeppeihin mahtuu kuljettajan ja tähystäjän lisäksi noin 6 matkustajaa ja kaikille on "ikkunapaikka", jotta näkyvyys on paras mahdollinen. Katto voidaan avata, jolloin seistessä pääsee ottamaan hyvin kuvia ja näkee loistavasti joka suuntaan ja sivut ovat auki, joten ikkunat eivät häiritse kuvatessa ja eläimiä bongatessa. Aurinko on erittäin paahtava, joten lierillinen hattu on erittäin suositeltava, samoin kunnon aurinkosuoja. Ilmastointia ei näin ollen myöskään ole, joten kevyt, hengittävä pukeutuminen on tärkeää, koska lämpötilat voivat kohota korkeiksikin. Pidemmät siirtymät maanteitä pitkin tehdään 6-8 hengen tila-autoilla, joissa avautuvat ikkunat ja tarvittaessa katonkin saa nostettua ylös. Osassa näistä ajoneuvoista on ilmastointi, osassa ei. Juotavaa kannattaa varata mukaan ja safariajeluilla myös henkilökunta varaa kylmälaukun juomineen kyytiin. Koska muoviroskien määrä pyritään pitämään minimissään, leireissä ja osassa autoista on vesiautomaatit (puhdistettua, suodatettua vettä, jota on ihan turvallista juoda), joista voi täyttää juomapulloja. Koska tilaa autoissa on rajoitetusti, ylimääräisiä matkatavaroita ei safareille kannata ottaa mukaan. Tavarat on hyvä pakata pehmeisiin kasseihin, jolloin ne on helpompi pakata autoihin kun kovat matkalaukut. Pienet reput kannattaa pakata päivämatkoille mukaan. Reppuun oma juomapullo, pientä naposteltavaa, aurinkosuoja, kevyt pitkähihainen jos auringonpaahde käy kovaksi sekä kamera/kännykkä ja varavirtapankki, jolla akkuja voi ladata tarvittaessa. 

DSC02975

Kaiken kaikkiaan ainakin minulle safari oli aivan ehdottomasti suurin matkaelämykseni. Vastaavanlaisia maisemia, elämyksiä ja tunnelmia ei ole tullut vastaan missään päin maailmaa.
Safarille kannattaa lähteä avoimin mielin. Jos budjetti ei ole ihan rajaton, safarileirit ovat tasokkaita ja mukavia, mutta eivät kuitenkaan kotioloihin verrattavissa. Matkanteko on hidasta ja pomppuista, joten selkä/niska/lonkkavaivaisten kannattaa arvioida kuntonsa ja suunnitella safari siten, että autolla siirtymät ovat mahdollisimman vähäisiä. Eläimiä ja luontoa nähdään varmasti jokaisella safarilla, mutta vuodenajasta, viimeaikojen säätilasta ja paikasta riippuen eläinten skaala vaihtelee. Lähellekään aina kaikkia eläimiä ei bongata ja siihen kannattaa jo varautua, jotta ei tule pettymyksiä. Safarilla elo matkakumppaneiden, ryhmäläisten ja samassa leirissä majoittuvien kanssa on tiivistä ja parasta antia ovatkin uudet tuttavuudet ja keskustelut niin leirien henkilökunnan kuin muiden matkalaistenkin kanssa. Mutta tiivis yhdessäolo myös uuvuttavat ja omaa rauhaa on vaikea ottaa, kun esim. omatoimiselle lenkille tai kävelylle ei voi lähteä. Safarilla ei missään vaiheessa ollut turvatonta tunnelmaa, vaikka luonnon helmassa ja villieläinten ympäröimänä oltiinkin. Palvelu leireissä oli aivan loistavaa! Henkilökunta puhutteli kaikkia vieraita etunimeltä ensimmäisestä päivästä lähtien ja kaikki toteutettavissa olevat toiveet toteutettiin. Henkilökunta myös mielellään kertoi itsestään, elämästään ja kokemuksistaan. Meillä oli mm. oppaana entinen salametsästäjä, joka oli asunut vuosia kallioluolassa ja nykyään hän työskentelee leirissä oppaana, kertoen omista kokemuksistaan.

Monet safarileirit tekevät myös paljon luonnonsuojelu ja hyväntekeväisyystyötä. Secluded Africa, joka pyörittää mm. näitä 2 telttaleiriä, jossa me vierailimme, ylläpitää myös yksityistä luonnonpuistoa. He ovat esimerkiksi rakentaneet Kipalo Hills leirin ympäristöön 6 juomapaikkaa norsuille. Näihin juomapaikoille viedään tankkiautoilla vettä joka päivä, jotta norsut pääsevät kylpemään ja saavat juomavettä. He myös ylläpitävät turvallisuusjoukkoja, jotka suojelevat puiston eläimiä salametsästäjiltä ja avustavat paikallisia kyliä rakentamalla lahjoitusvaroin esimerkiksi kouluja. Ja lisäksi he tietysti työllistävät paikallisia ihmisiä. Jokaisesta majoittujasta tilitetään 50usd/hlö/päivä suoraan luonnonsuojelualueen ylläpitoon.

 

DSC02908

 
Jos suunnittelet safarimatkaa, olethan yhteydessä, niin voin kertoa lisää ja tehdä ehdotuksen unelmiesi matkasta.

Heidi Laukas
p. 05-744 3115
heidi.laukas@kouvolanmatkatoimisto.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© 2024 | Kouvolan Matkatoimisto Oy